ako na škvrny (2.časť)

Špenát

Rozkrojte surový zemiak a čerstvú škvrnu ihneď potierajte. Látku potom ešte vyperte.

Čučoriedky

Pokiaľ potrebujete vyčistiť bielu látku, použite trojpercentný peroxid vodíku. Látku namočte za pomocou vatového tampónu, na ktorý ste predtým peroxid naniesli. Nechajte vyschnúť, škvrna za chvíľu zmizne. Potom vyperte ako obvykle. Na ostatné tkaniny môžete použiť kyslé mlieko (potom vyperieme vo vlažnej vode), alebo šťavou z citróna.

Káva

Tajomstvom úspechu je vyprať látku čo najskôr. Prírodné tkaniny najprv nechajte odmočiť v čistej vode a potom preperte v mydlovej vode. Syntetické látky vyperte vo vode s prídavkom čistého liehu. Ľanové obrusy vyperte ihneď v horúcej vode s rozpusteným pracím prostriedkom. Biele obrusy pred vypraním ponorte na chvíľu do studeného mlieka. Pokiaľ látka zostáva nahnedlá, pokvapkajte ju citrónovou šťavou a vyplákajte. Po každom spôsobe čistenia látku vyplákajte v studenej vode.

Krv

Látku nechajte najprv odmočiť v studenej (!) vode. Potom vyperte ako obvykle.

Tráva

Namočte tkaninu cez noc do mlieka a potom vyperte. Škvrnu môžete tiež potrieť maslom a následne vyprať v horúcej vode s mydlom alebo s rozpusteným pracím práškom.

Žuvačka

Pokiaľ ste doma na koberci objavili prilepenú žuvačku, nezúfajte. Miesto trite kockou ľadu, žuvačku je potom možné ľahko odstrániť. Pokiaľ máte žuvačku na oblečení a nejedná sa o veľmi jemnú tkaninu (čím hrubšia, tým lepšia), môžete odev vložiť na potrebnú dobu do mrazničky. Žuvačku je možné zoškrabať.

 

Pozor! Spôsob čistenia vždy prispôsobte druhu tkaniny. Je potrebné vziať do úvahy, či sa nejedná o príliš jemnú tkaninu alebo o takú látku, na ktorej by po čistení mohli vzniknúť svetlejšie miesta (napr. farebné textílie).